GUITAR WORKSHOP leabel

Pickups

Στο Enigma Guitar Workshop υπάρχει πλέον όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός κατασκευής, συντήρησης, μέτρησης και επεξεργασίας μαγνητών. Πρέπει να ξεκαθαρίσω όμως ότι δεν έχω σκοπό να συναγωνιστώ τους ξένους κατασκευαστές που κάνουν μόνο αυτό όλη τους τη ζωή, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα. Ο λόγος που κατέχω αυτόν τον εξοπλισμό είναι η επισκευή και η έρευνα. Η έρευνα έχει να κάνει με την προσωπική αναζήτηση σε ηχοχρώματα και τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς και την ικανοποίηση της πλήρους κατανόησης του πως δουλεύουν αυτές οι συσκευές. Για την επισκευή, λύνονται τα χέρια μου σε κάθε φύσης πρόβλημα που μπορεί να κάνει έναν μαγνήτη να μην παίζει καλά ή καθόλου. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο ειδικά σε περιπτώσεις όπου έχω στα χέρια μου μια κιθάρα παλιά με μαγνήτες είτε συλλεκτικούς είτε μοναδικούς σε σχεδιασμό και εμφάνιση, οπότε αν δε δουλεύουν είναι αδύνατο να τους αντικαταστήσουμε χωρίς να αλλάξουμε την εμφάνιση και τον ήχο του οργάνου.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ

Στις παρακάτω εργασίες θα υπάρχει επιβάρυνση τιμής στα 11 ευρώ αν ό, τι κάνουμε δε θα είναι σε συνδυασμό με την εργασία του set-up. Αυτά είναι τα έξοδα για το λύσιμο και δέσιμο του οργάνου. Αν μου φέρετε το μαγνήτη σας χύμα στο χέρι, η επιβάρυνση αυτή δεν ισχύει. Για αλλαγές μαγνητών οι πληροφορίες υπάρχουν στην κατηγορία wiring.

Rewinding : 40 ευρώ ο μονός μαγνήτης και 55 ευρώ ο διπλός μαζί με το κόστος του νέου πηνίου. Αυτή η εργασία γίνεται όταν ο μαγνήτης δε δουλεύει καθόλου επειδή είτε το πηνίο του από τα χρόνια διαβρώθηκε και χάλασε η μόνωσή του, είτε επειδή κάποιος έβαλε τα χεράκια του και κάπου το έκοψε. Να δίνετε πολύ μεγάλη προσοχή όταν ξεβιδώνετε μαγνήτες στο πώς τους κρατάτε και πώς τους πιέζετε. Είναι πολύ εύκολο να τους χαλάσετε. Είναι απαραίτητο να τονίσω εδώ ότι ξανατυλίγοντας έναν μαγνήτη προσεγγίζουμε τον παλιό ήχο του - είναι αδύνατο να γίνει ολόιδιος γιατί παίζουν ρόλο στον ήχο ΤΑ ΠΑΝΤΑ (ακόμα και με πόση δύναμη κρατάς το χαλκό την ώρα που τον τυλίγεις!). Βέβαια στη περίπτωση vintage μαγνητών σίγουρα το rewinding είναι η καλύτερη λύση από κάθε ολική αντικατάσταση.

Wax Potting : 15 ευρώ ο πρώτος μαγνήτης συν  5 ευρώ ο κάθε επόμενος.  Κατά την εργασία αυτή, βουτάμε για ένα χρονικό διάστημα το μαγνήτη σε ένα λιωμένο κράμα κεριού με σκοπό όταν το κράμα κρυώσει να ακινητοποιήσει εντελώς το πηνίο. Αυτό το κάνουμε γιατί αν κάποιο τμήμα χαλκού του πηνίου είναι ελάχιστα χαλαρό (μέσα σε χιλιάδες στροφές περιέλιξης) και μπορεί να συντονιστεί και να κινηθεί, τότε προκαλείται ανεξέλεγκτος μικροφωνισμός στο ηχείο του ενισχυτή μας. ΠΡΟΣΟΧΗ : ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ WAX POTTING ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΡΗΞΗΣ, ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ!

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ : 11 ευρώ ο πρώτος μαγνήτης συν 6 ευρώ ο κάθε επόμενος. Πολλές φορές συμβαίνει ένας μαγνήτης να μην παίζει καλά επειδή έχει εξασθενίσει η ισχύς έλξης των φυσικών μαγνητών του. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε από κακή κατασκευή, πιο σπάνια από το πέρασμα του χρόνου, και πολύ συχνά επειδή ο μαγνήτης εκτέθηκε σε ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο. Για αυτό μη βάζετε τα όργανά σας κοντά σε ηχεία, μαγνητικές οθόνες και οτιδήποτε μπορεί να περιέχει μέσα του έναν ισχυρό μαγνήτη.

Τυπικά μπορούν να γίνουν και εργασίες μετατροπής ενός μαγνήτη. Αυτές είναι να προσθέσουμε περιέλιξη για να τον κάνουμε πιο hot, ή να αφαιρέσουμε περιέλιξη για να τον κάνουμε πιο vintage, να πάρουμε μια ενδιάμεση έξτρα έξοδο πριν την τελική από το πηνίο (tapered - dual sound),  να κάνουμε σε ένα διπλό μαγνήτη δύο ανόμοια πηνία για νέους πρωτότυπους ήχους, ή να αντιστρέψουμε την πολικότητα ενός middle vintage μονού μαγνήτη ώστε να δημιουργεί hum-canseling όταν συνδέεται με κάποιον από τους δύο ακριανούς. Βέβαια αυτές τις δουλειές δεν τις κάνουμε για πλάκα, υπάρχει σοβαρή περίπτωση ξετυλίγοντας ένα μαγνήτη να διαπιστώσουμε ότι δεν ξετυλίγει χωρίς να χαλάσει, και σε τελική ανάλυση είναι γεμάτο το εμπόριο από έτοιμες λύσεις. Αν παρόλα αυτά κάποιος θέλει να κάνει κάτι τέτοιο η τιμή θα είναι ανάλογη με τις παραπάνω περιπτώσεις περιέλιξης (rewinding).

GUITAR WORKSHOP leabel