GUITAR WORKSHOP leabel

Fret Dress : 45 ευρώ

Η εργασία αυτή γίνεται για να απομακρυνθεί από την ταστιέρα μας η φθορά του χρόνου και του παιξίματός μας. Με τον καιρό τα τάστα κάνουν μικρά βαθουλώματα που μπορεί εύκολα κάποιος να τα διακρίνει τραβώντας τις χορδές και κοιτώντας από κάτω τους ακριβώς στο σημείο που έρχονται σε επαφή με αυτά. Αυτά τα βαθουλώματα κάνουν το ύψος των τάστων ανομοιογενές με αποτέλεσμα ισχυρά τριξίματα, και σηκώματα που σβήνουν απότομα. Όσο πιο χαμηλά είναι ρυθμισμένες οι χορδές τόσο πιο έντονα τα προβλήματα, καθώς οι γωνίες που δημιουργούνται έρχονται όλο και πιο κοντά στο ύψος των τάστων αδυνατώντας να υπερπηδήσουν το ψηλότερο τη στιγμή που πατιέται το χαμηλότερο. Κάποιος που παίζει με τις χορδές πολύ ψηλά δεν θα ακούσει εύκολα αυτά τα προβλήματα. Κάποιος που θέλει να έχει τις χορδές όσο πιο χαμηλά γίνεται (π.χ. fast metal players) θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι θα επισκέπτεται το service κάπως συχνά για να είναι η κιθάρα πάντα λειτουργικά καλή.

Επίσης, στο πόσο γρήγορα κάποιος θα ενοχληθεί από αυτού του είδους τα τριξίματα, παίζει ρόλο το κατά πόσο χρησιμοποιεί όλη την ταστιέρα ή τμήματά της. Η πλειοψηφία των κιθαριστών τρώνε τα τάστα τους στα πρώτα 3 τάστα (λόγω προτίμησης σε ανοιχτές συγχορδίες), στα τάστα 5-8 (Α πεντατονική) και 12-15 (Ε πεντατονική). Σε αντίθεση, έχω δει ‘’λιωμένες’’ ταστιέρες να λειτουργούν ακόμα γιατί οι ιδιοκτήτες τους παίζουν παντού. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση τα τάστα πρέπει να επισκευαστούν. Γιατί η επιφάνειά τους έχει τετραγωνιστεί μεταφέροντας ακανόνιστα τη διαίρεση των τάστων προς τα δεξιά με αποτέλεσμα η κιθάρα να μην κουρδίζει καλά (προβλήματα intonation).Ακόμα, τα vibrato και τα σηκώματα μαγκώνουν περνώντας μέσα από τις λακούβες υποβαθμίζοντας έτσι την άνεση του παιξίματός μας.

Είναι εύκολο να καταλάβετε αν η κιθάρα σας χρειάζεται fret dress. Παίξτε χρωματικά, όλες τις νότες της ταστιέρας σας, με μεσαία δύναμη χτυπήματος στην πέννα σας. Αν όλες οι νότες ακούγονται με την ίδια ποιότητα τότε για όποιο τρίξιμο κι αν ακούτε φταίει κάτι άλλο, πιθανόν το χαμηλωμένο ύψος των χορδών σας. Αν όμως άλλες νότες ακούγονται καθαρές ενώ άλλες τρίζουν ενώ εσείς δε χτυπάτε πιο δυνατά με την πέννα σας, τότε αυτή η εργασία είναι απαραίτητη. Βέβαια αυτό δε μπορεί να γίνεται συνέχεια και κάποια στιγμή θα χρειαστεί και να αλλαχτούν τα τάστα.

Στο Enigma Guitar Workshop χρησιμοποιείται για την εκτέλεση αυτής της εργασίας ένας προσομοιωτής της τάσης των χορδών, το γνωστό σε πολλούς ‘’neck jig’’. Η κιθάρα τοποθετείται επάνω του με τις χορδές σε τάση, γίνονται οι σχετικές μετρήσεις, αφαιρούνται οι χορδές, το μανίκι πάει προς τα πίσω και το επαναφέρουμε ακριβώς στη θέση που ήταν χωρίς να βρίσκονται οι χορδές επάνω. Έτσι η δουλειά γίνεται με απόλυτη ακρίβεια χωρίς εκπλήξεις στο τι θα συμβεί όταν οι χορδές ξαναφορεθούν. Τα τάστα είναι απόλυτα ίσια στο πάνω μέρος τους. Λέω στο επάνω μέρος τους, γιατί αυτό είναι το νόημα. Τα τάστα να είναι ίσια όσον αφορά στο ύψος τους από την πλευρά που εμείς παίζουμε. Γιατί ένας ακόμα λόγος που χρειάζεται το fret dress είναι το να διορθωθούν οι παραμορφώσεις και τα φουσκώματα που παθαίνει η ξύλινη ταστιέρα με το πέρασμα των χρόνων. Όσο η επιφάνειά της παύει να είναι ολόισια, πράγμα πολύ συνηθισμένο, τα τάστα αλλάζουν ύψος αναμεταξύ τους εξαιτίας της. Όπου η ταστιέρα φουσκώνει, τα τάστα ψηλώνουν και όπου η ταστιέρα μαζεύει, τα τάστα χαμηλώνουν. Άρα : δε μας ενδιαφέρει τα τάστα να είναι ίσα μεταξύ τους σαν αυτόνομα στοιχεία που θα τα μετρούσαμε εκτός οργάνου με ένα παχύμετρο, αλλά ως ένα σύνολο επιφάνειας κάτω από τις χορδές μας.

Αφού τα τάστα ισιώσουν, ξαναστρογγυλεύουν και γυαλίζονται.

thumb3
frdrth1
GUITAR WORKSHOP leabel

Η ΚΙΘΑΡΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΟ NECK JIG.ΤΟ ΜΑΝΙΚΙ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕIΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΤΟ ΤΡΑΒΟΥΣΑΝ. ΕΤΣΙ, ΤΑ ΤΑΣΤΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ :

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣΤΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ :