GUITAR WORKSHOP leabel

Action

Με αυτό τον όρο καθορίζουμε ποια είναι η απόσταση μεταξύ της κορυφής των τάστων και των χορδών. Η τιμή action που θα δώσουμε σε ένα set up εξαρτάται από τους εξής παράγοντες :

  • 1. Πόσο δυνατά χτυπάει ο παίχτης τις χορδές
  • 2. Το πάχος και την ελαστικότητα των χορδών
  • 3. Το είδος της μουσικής που παίζεται
  • 4. Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κιθάρας
  • 5. Το σχήμα που αποκτά η ταστιέρα κάτω από την τάση των χορδών
  • 6. Την κατάσταση των τάστων
  • 7. Το μήκος χορδής που πάλλεται (scale length)

Καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω ότι η τιμή του action αλλάζει από κιθάρα σε κιθάρα και από παίχτη σε παίχτη. Οι τιμές και οι υποδείξεις των manuals είναι ενδεικτικές και θεωρούν αυτονόητο ότι το μανίκι της κιθάρας είναι σε άψογη λειτουργική κατάσταση – πράγμα που στις μισές περιπτώσεις δεν ισχύει. Ο τεχνικός σας καλείται να λάβει υπόψη του όλες τις προαναφερόμενες συνθήκες και να κάνει το καλύτερο για εσάς ειδικά. Όταν παραλαμβάνετε την κιθάρα σας μετά από ένα service, και διαπιστώσετε ότι αυτή τρίζει, μη βιαστείτε να θυμώσετε. Μπορεί απλά να έγινε action πιο χαμηλό από αυτό που σας ταιριάζει. Αυτό διορθώνεται πολύ εύκολα, ο τεχνικός σας θα το φέρει σε πέντε λεπτά. Ο τρόπος που μπορείτε να καταλάβετε αν τα τριξίματα που ακούτε είναι θέμα ρύθμισης του action είναι πολύ απλός : αν πατώντας όλα τα τάστα με την ίδια δύναμη στην πέννα σας το τρίξιμο είναι πάντα το ίδιο. Αν άλλες νότες είναι πεντακάθαρες και άλλες θολές ενώ παίζετε με την ίδια δύναμη, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Βέβαια αν οι χορδές σας θέλετε να είναι πολύ χαμηλά (very low action) όσο καλά και να ρυθμιστεί η κιθάρα σας, όσο ίσια και αν είναι τα τάστα σας, ανομοιογένεια στα τριξίματα θα υπάρχει γιατί όλα στριμώχνονται σε πολύ μικρές γωνίες και είναι σχεδόν αδύνατο να αποδώσει η ταστιέρα ομοιόμορφα.

Πολλές φορές έχω ακούσει για τον μύθο του ‘’ένας φίλος μου έχει μία κιθάρα που οι χορδές είναι πολύ χαμηλά και αυτή δεν τρίζει’’. Όταν η κιθάρα αυτή έρχεται στο εργαστήριο και της γίνονται μετρήσεις διαπιστώνεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Για παράδειγμα ο φίλος σας μπορεί να έχει να αλλάξει χορδές 2 χρόνια και έτσι τα τριξίματα κρύφτηκαν μαζί με όλα τα πρίμα της κιθάρας του! Πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν οι νόμοι της φυσικής. Η χορδή όσο πιο δυνατά χτυπιέται τόσο πιο πολύ ταλαντώνεται και τόσο πιο εύκολα θα τρίξει αν δεν έχει ασφαλή απόσταση από τα τάστα. Από την άλλη σε πολλά μουσικά είδη αυτό είναι άκρως φυσιολογικό και μέρος του ήχου διάσημων κιθαριστών. Στο δικό μου εργαστήριο για να βγάζω ασφαλή συμπεράσματα για το τι action ταιριάζει στους πελάτες μου, εκτός από το να τους ψυχολογώ,καταγράφω σε αρχείο τις μετρήσεις της κιθάρας τους πριν και μετά το service ώστε πάντα οι συζητήσεις και οι παρατηρήσεις πάνω σε ένα όργανο να γίνονται πάνω σε συγκεκριμένη λογική βάση και με στοιχεία χειροπιαστά. Αφού με κάποιον βρούμε τις προτιμήσεις του, η μελλοντική συνεργασία μας είναι άριστη και “με κλειστά τα μάτια”.  

Κλείνοντας σχετικά με το action θέλω να τονίσω ότι επιλέγοντας την τιμή του πρέπει να σκεφτόμαστε ότι : Όσο πιο ψηλά ρυθμίζουμε τις χορδές μας ευνοούμε την καθαρότητα και τη διάρκεια του ήχου της κιθάρας μας αλλά αυτή γίνεται πιο δύσκολη στο παίξιμο αφού χρειάζεται δύναμη και απόσταση στο πάτημα των χορδών. Όσο πιο χαμηλά ρυθμίζουμε τις χορδές μας η κιθάρα γίνεται ευκολόπαιχτη αλλά αρχίζει και χάνει από τον τόνο της. Δυστυχώς δε μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας. Ο κάθε συνειδητοποιημένος παίχτης καλείται να λάβει υπόψη του τις συνθήκες και να αποφασίσει σε τι βαθμό θα συνδυάσει τη βολή με τον ήχο του, και να προσαρμόσει την τεχνική του παιξίματός του αναλόγως.

GUITAR WORKSHOP leabel